top of page

Biografie

1949-1963: De zingende postbode

Hoe kom je aan de naam "De Zingende Postbode"? 

Wel je bent Postbode en toevallig ben je ook nog gezegend met een stem. Dan is de link vlug gelegd.

44_edited.jpg

In die tijd waren er in Valkenberg nog diverse muziekcafe's en een ervan was "De Valkenhof". Daar speelde indertijd het duo  Menten Theo en zijn dochter Lieske. Die konden werkelijk alles spelen en met hun was het dus gemakkelijk zingen. Na een optreden in de Taveerne "Petit Suisse" kwam er een artikel met foto in het lokale blad "LAND van VALKENBURG" te staan met als titel "De Zingende Postbode" en vanaf die tijd bleek die naam onafscheidelijk aan mij verbonden.


Eerste optreden - 1949 Voor Indische repratianten in Hotel Astoria met Gir Wouters[overleden 2009]

Verdere zaken waar ik nog gezongen heb zijn "Het Jachthoes", "De Burcht" en "De Postkoets". 

Ik mag wel zeggen, tot veel plezier van heel veel toeristen en uitgaande Limburgers. Een tijd waar ik met veel plezier aan terugdenk. Dan dringt zich natuurlijk de vraag op die zo vaak gesteld wordt: Woar ut vreuger toch gezelliger?

1949-2015: V.V. Walram

Ik zou haast willen zeggen: ik was betoverd door de bal.

Het begon allemaal met een tennisbal. Daarna, direct na de oorlog, met een door mijn moeder vervaardigde zogenaamde stoffen bal waar steeds weer een nieuwe laag omheen kwam. En toen gebeurde het wonder: Leike Tummers kreeg van Sinterklaas een echte lederen bal en in "de wei van de Keng" werd er gevoetbald in de de sneeuw. Renee en Laurens en iech organiseerden een competitie veur de buurten. Enkele clubs uit die tijd waren Damoca, Nerum, De Staatsie Wilhemina, VVH en Terblijt maar die kwamen niet altijd opdagen ;)

Mijn eerste wedstrijd voor Walram speelde ik nog in "DE LOESZAK". Ingevallen voor Laurent Hendriks tegen Marsana. Bij die andere spelers vergeleken was ik nog zo klein dat ik niet opviel en kon zodoende 5 x scoren. Bij mijn debuut op het eerste team van Walram scoorde ik 3 of 4 keer tegen Berg. We wonnen toen met 6-1 en dat was zeldzaam tegen Berg!!

Gedurende mijn tijd als spits heb ik veel ups en downs beleefd met WALRAM 1, 2 en 3.

Het enigste Kampioenschap dat ik meemaakte was met de Jeugd A in 1951/52 (zie de foto beneden).ONGESLAGEN MET 115 DOELPUNTEN VOOR EN 5 TEGEN. TOPSCORER FRITS [38]. MEESTE GOALS IN EEN WEDTRIJD PIEKE 8 TEGEN SCHIMMERT

Tot op heden ben ik "mijn" voetbalclub nog altijd trouw.

"WITTE BROEK EN RODE TRUI : 'DAT ZIJN DE WALRAMLUI''

Op 7 september 1990 werd ik benoemd tot Erelid en in 1997 vierde ik mijn 50 jarig Jubileum.

1955-1958: Opera Gezelschap

Door mijn studie aan het Maastrichts Conservatorium kwam ik in aanraking met de toenmalige Zuid-Nederlandse Opera. Het was een semiprofessioneel gezelschap. Veel uitvoeringen werden gehouden in het Valkenburgse Openluchtheater maar ook in den lande. Onder andere kwamen we in Tilburg, Den Bosch, Nijmegen, Den Haag, Hoensbroek Maastricht en Heerlen .Dit alles gebeurde onder de muzikale leiding van dirigent Jan Huppertz en artestiek leider Sjef Baarts. Mijn zangpedagoog was Siemen Jongsma die les gaf aan de Operaklas te Maastricht. Hij overleed op 13 April 1960 tijdens een studiereis in Bad Kissingen. Voor mij persoonlijk een donderslag bij heldere hemel.

In de Saint of Bleeckerstreet van Gian Carlo Menotti speelde ik mijn eerste kleine rol als Italiaanse gast en dat lag me wel.

Ook herinner ik me nog een optreden met de grote solisten als Tinny Bouwman Willy Frederiks in het gezellenhuis in Lindenheuvel voor Italiaanse en Spaanse gastarbeiders. Na het toen uitermate populaire Granada braken ze zowat de zaal af.

Ik heb tijdens deze tijd onder andere gezongen in de volgende opera's:

- Rigoletto
- Der Freischütz 
- The Saint Of Bleeckerstreet: met Tiny Bouman en Marriet Janssen
- Paganinni
- Land des Lächlens
- Der Zarewitsch
- Parelvisserse
- en met Walram's Gemengd koor Der Zigeunerbaron

Na 3 jaar vond ik het wel goed en was weer helemaal Walrammer

1960-2015: Presentator

Presenteren van zittingen enzovoorts begon in 1966 met de toenmalige kinderzittingen in de Schouwburg aan de St. Pieterstraat (waar nu de HEMA is).

Optredens op zittingen deed ik die tijd met Renee Vroemen, Bertie Nadenoen en Lou Geurts als de 3 werkelozen (wat een naam). Ook trad ik op met mijn ega Betsy als Fritske en Fratske (uitvinder naam: Harrie Pappers Bellevue).

De Mindervalidezittingen nam ik over van Renee Vroemen op verzoek van diens broer Wiel. Eén van de steunpilaren van het toenmalige comité.

Later werd ik aankondiger van het walramkoor op de toenmalige Kerstsconcerten, die ook begonnen in oude Schouwburg. Het eerste concert vond plaats in december 1974/76?

De entree bedroeg toe Fl. 2,50 incl. koffie met vla! Later verhuisden we naar Centrum Cocarde.

Helaas is dat allemaal verleden tijd.

Wat we nog steeds doen is de jaarlijkse Dameszitting. De eerste 2 zittingen werden in Wienerhof gehouden, die deed Els zelf. Toen het in 1989 naar Scala Jumbo Palace verhuisd werd hebben ze mij gevraagd.

1963: Prins karnaval
107.png

Stel je voor: Je gaat lekker op je gemak naar een Karnavalszitting in de Oude Schouwburg en tijdens die zitting komt iemand naar je toe en vraagt:

"Wil jij de nieuwe Prins worden?"

Totaal verbaasd zei ik toen: “Willen wel, maar kunnen niet. Dan is dat akkoord als je dus wel wilt.”

Ik dacht achteraf: dat zal wel een grapje zijn, en schonk er verder geen aandacht meer aan. Maar zie: 's Zondagsmorgens al heel vroeg stond Gir Laeven voor de deur en zei: “Je hebt A gezegd nu moet ook B zeggen, alles is rond.”

Vanaf toen ging alles in een roes. Het comité bestond uit de heren Wiel Soons, Karel v.d. Wilk, Sjaak Tummers, Wiel Ehlen, Antoon Geenen Sr. en Gir Laeven.

Mijn karnavalswagen werd ontworpen door kunstschilder Lei Molin en beschilderd door de twee toen jeugdige artiesten Funs Lemmens en Caelen. Een echt artestiek exemplaar.

Zoals dat in die tijd ging: Was je Prins geweest, dan ging je naar je aftreden bij de Raad van 11. Zodoende rol je dan van het een in het andere.

O ja, niet vergeten: Ik had een sublieme Minister in de persoon van Jan Senden. Het was de eerste keer dat een "Hollandse" Prinses mee ging in de optocht op de Prinsewagen. "brr… wat is het koud" zei Betsy. Het was -10 graden… Een jaar later zijn we toen getrouwd op een hele mooie decemberdag.

1967-2000: Kinderkarnaval
46_edited.jpg

De Valkenburgse Kinderkarnaval, die werd opgericht door de Mirlitophileleden Bertie Jennekens, Bêr Laheije, Jeu Vroemen en Miel Dirix, had als eerste presentator Lex Stassen en vervolgens Bertie Jennekens, wier opvolger ik weer werd. De leiding was toen in handen van de dames Laheije en Vroemen. Een damescomité, dat daar opvolgde heeft ook jaren uitstekend gedaan; o.a. Astrid Linkens-Frederiks, Wilma van Bergen, Roos van Jo en Lèneke, de vrouw van Wimke. Juffrouw Lieske Silvertand (leef bökskes en geitsjes) en Mevrouw Lenders-Kolleé. Alle dames die ooit meegewerkt hebben aan de Kingerkarnaval: Bedankt!

De zittingen, die altijd uitverkocht waren, werden gehouden in de oude Schouwburg waar nu de Hema is.

Optredens werden verzorgd door de Valkenburgse kinderen. Soms kwam dit voort uit de buurtverenigingen zoals de Hekerbeek, Nerum, Daelhemmerweg-Grendelplein en Broekhem

Na dat de schouwburg afgebroken werdt verhuisden wij naar de Scala Jumbo Palace waar de zittingen waren. De vermaarde Springmiddagen werden in de Pavilliondancing gehouden van beschermvrouw Paula van Waterschoot. 

Over de leuke dingen die je tijdens de zittingen beleefde zou je een boek(je) kunnen schrijven.

Ik heb met de verschillende damescomités altijd prettig samengewerkt en nam dan ook na 33 jaar met een traan in de ogen afscheid van "mien kinger".

Houdt de Kingerkarneval good in iére. Want jonk moette z't liëre. 
Alaaf Alaaf Alaaf!

1972: Minister Karnaval

Met een Prins als Willem Baks (overleden in 2007) was het leuk Minister te zijn, alhoewel het ook een zware taak was om een echte vrijgezel op rechte Prinsepad te houden. Hij had vaker de neiging om zich te verslapen, maar al met al was het altijd spannend met Willem II.

De raad van 11 was toen niet altijd met veel mensen present, zodat we wel eens moesten improviseren o.a. op de karnevalsdinsdagmiddag. De insiders weten wel wat ik bedoel ;)
Maar lol hadden we toch, want dat is tenslotte toch de bedoeling: LOL, SPASJ en PLEZEER.

ALAAF!

Minister Optocht 1968

1983: Karnevalssingles

In 1982 kwam Guus Smeets met het idee om een plaatje met me te maken. Hij had een leuk liedje geschreven en wilde het mij laten vertolken, graag met een achtgrondkoortje. Dat was vlug gevonden. Donderdags na de repetitie onder het toepen kwam al gauw het idee om het met een paar Walrammers op te luisteren. Jos kwam op het idee: veer neume oes gewoon die van noa 12 oer omdat de toeppers altijd als laatste na de repetitie naar huis gingen.

Later werden ook nog diverse opnames gemaakt met het z.g. Valkenburgse Kasteleinskoar opgenomen. Dat was even lachen en lol hebben. Dat er kasteleins bij waren die beter tapten dan zongen hoeft geen betoog!

Bij muziek zijn er nog een paar nummers om te luisteren!

1988: Oud Prinsen

De Oud-Prinsen

Bij het bezoek op het o.p. gala in het Paviljoen van de Europrins
v.l.n.r. staande Guido van Waterschoot, Europrins Frank Steevens, Math Habets, Gir Vijghen, Mathieu Flachs.
zittend: Frits Hendriks, Fer Booterweck in garde-uniform Marcel Franssen [o.p.]

 

Bezoek aan het stadhuis met de eerste Miss Carnaval (1968)

ALAAF!

1991: Lintje Koningin

Zeer vereerd voelde ik me met de Koninklijke Onderscheiding in 1991.

Plaatsvervangend Burgemeester Smeets bevestigd het speldje onder toeziend oog van Betsy

Dit alles gebeurde in 1991 in hotel Limburgia

1993-2000: LP-TV

In 1992 vroeg Leon Pluijmaekers mij om de karnavalsoptocht te verslaan, wat ik na gedegen overleg aanvaarde. Je moet wel weten waar je aan begint. Eerst samen met Leon. Toen kwam Ger Sleijpen erbij en een jaar later ook nog Anouk Stevens.

Van het één kwam het ander, en we hebben heel wat fraaie momenten uit het Valkenburgse vastgelegd. Leon was de onvermoeibare cameraman en editor van het geheel. Achteraf bekeken heeft hij wel een dikke pluim verdiend!

Bijzonder leuk om te doen vond ik het programma "Alles Kits Bij Frits", een praat en muziekprogramma met "egte" Valkebergers op bezoek. 

1994: Zilveren Bok

Het Zilveren Bok Comité, bestaande uit de heren + Jan Notten, Laurens Loozen en Hubér Brouwers verleenden mij op Koninginnedag 1994 de pas ingestelde orde van de Zilveren Bok

bottom of page